Italská kuchyně další jídla

8. srpna 2014 v 15:36 |  jídla a pití informace ruznych statech
DALŠÍ ITALSKÁ JÍDLA
Risotto - klasické italské jídlo založené na rýži vařené ve vývaru, která je doplněná masem, rybou a/nebo zeleninou. Italské risotto se chutí dost podstatně liší od českého rizota, pod nímž si představíme hmotu z převařené rýže, masa, hrášku a mrkve. Pro přípravu italského risotta se používá kulatozrnná rýže s nízkým obsahem škrobu, která má schopnost dobře absorbovat tekutiny a rozkládat škrob.
Rýže se nejprve krátce vaří ve směsi cibule nebo česneku s máslem nebo olivovým olejem. Každé zrnko rýže je tak pokryto tukem. Dále se přidá bílé nebo červené víno a poté postupně vývar. Risotto by mělo být sice krémové, ale zároveň by mělo jít kousat (podobně jako u těstovin by mělo být "al dente") a zrnka by měla být oddělená. Mělo by se jíst ihned, jinak ztrácí tyto svoje vlastnosti. V Itálii existuje bezpočet variant risotta. Např. tzv. černé risotto (risotto al nero) je obarvené inkoustem ze sépie.
Polenta - kukuřičná kaše, která byla dříve považována za jednoduché venkovské jídlo, dnes se však objevuje i na jídelních lístcích luxusních restaurací. Během dlouhého vaření kukuřice dochází k želatinování škrobu, čímž se kaše stává hladší a krémovější. Její struktura se může lišit podle toho, zda byla kukuřice namletá nahrubo nebo najemno.
Polenta se podává nejčastěji jako příloha k masu, zelenině apod., ale dobrá je i samotná se sýrem gorgonzola a vínem. Ze své původní vlasti, kterou je oblast Friulsko-Julské Benátsko, se rozšířila nejen do celé Itálie, ale také do Chorvatska (palenta či pura), Černé Hory (kačamak), Bulharska, Rumunska (mămăligă) a dalších zemí.
Pesto - omáčka pocházející z Ligurie z oblasti italského města Janova (odtud také název "pesto alla genovese"). Název pochází z italského "pestare", tedy mlátit, tlouci, protože pesto se tradičně připravovalo v mramorovém moždíři s pomocí dřevěného tlouku.
Stěžejní součástí pesta jsou sušené listy bazalky, které se rozetřou v moždíři nebo jiné nádobě spolu s česnekem, solí a piniovými oříšky. Následně se přidají sýry - většinou parmezán a ovčí sýr pecorino - spolu s olivovým olejem. Existuje také sicilská varianta pesto "alla siciliana", která obsahuje sušená rajčata a namísto piniových oříšků mandle. Pesto se obvykle jí k těstovinám, např. špagetám, ale může se využívat i na brambory, chleba, sýry, do salátů nebo do polévky minestrone.
Minestrone - hutná italská zeleninová polévka. Název je tvořen italským slovem "minestra", v překladu polévka, a příponou -one, která naznačuje, že jde o velkou (sytou) polévku. Minestrone může obsahovat nejrůznější druhy zeleniny (podle sezóny a dostupnosti), např. rajčata, cibuli, celer, mrkev, brambory atd., dále fazole a často se přidávají také těstoviny nebo rýže. Polévka je většinou vegetariánská, ale některé varianty obsahují i maso.
Mortadella - proslulý měkký salám původem z Bologni, který se vyrábí z jemně namletého vepřového masa. Minimálně 15 % jeho objemu tvoří malé kostky tuku z krkovice, nedílnou součást potom tvoří koření jako černý pepř, bobule myrty, muškátový oříšek, koriandr a pistácie, někdy také olivy. Mortadella se obvykle krájí na tenké plátky a konzumuje s bílým pečivem.
Prosciutto - vynikající sušená šunka, jejíž nejslavnější varianta pochází z města Parma (parmská šunka) v provincii Emilia-Romagna. Známe ji obvykle jako nevařenou šunku servírovanou nakrájenou na tenké plátky (prosciutto crudo), Italové však znají i vařenou šunku - prosciutto cotto. Jihoslovanský název pršut pochází právě z italského slova prosciutto, které samo vychází z latinského "perexsuctum", tedy zbavený vody.
Pravé prosciutto se vyrábí z vepřové kýty, která se nejprve očistí a okrájí se z ní šlachy. Následně se nasolí a nechá ležet po dobu cca dvou měsíců. Během tohoto období je opatrně stlačována, čímž ztratí maso veškerou krev. Poté je šunka zbavena soli a na řadu měsíců nebo až na dva roky pověšena do větraného prostoru, kde se vysuší. Kvalita šunky závisí i na vzduchu, který tímto prostorem proudí, lepších výsledků se dosahuje v chladnějším klimatu.
Prosciutto se často podává jako předkrm, např. se žlutým melounem, mozzarellou nebo čerstvými fíky. Kromě toho se přidává do salátů, na pizzu, k vařené zelenině jako je chřest či hrášek, jako náplň do masa a samozřejmě velmi často do sendvičů (panini). Vzhledem k nezaměnitelné chuti této šunky vám určitě bude chutnat i samotná.
Pancetta - italská slanina, která se nakládá do soli, koření muškátovým oříškem, fenyklem, černým pepřem, chilli papričkami a česnekem a minimálně tři měsíce suší.
Carpaccio - oblíbený předkrm ze syrového masa nebo ryby (hovězí, telecí, zvěřina, losos nebo tuňák), které je nakrájeno na tenké plátky a podává se nejčastěji pokapané citrónem, olivovým olejem a čerstvě mletým pepřem anebo s různými studenými omáčkami, parmezánem apod.
Saltimbocca - telecí řízečky nebo závitky s plátky prosciutta a se šalvějí. Marinují se ve víně, oleji nebo slané vodě. V překladu znamená toto slovo "skáčou do pusy".
Panini - jsou italské sendviče. Slovo panini je množným číslem slova "panino" (chlebíček), které je zase odvozené ze slova "pane", tedy chléb. Ve světě (i v České republice) se dnes označení panini, které už je mezinárodně známé, používá běžně i pro jednotné číslo. Panino je horizontálně rozkrojený malý bochník chleba (např. ciabatty) plněný šunkou, sýrem, salámem, zeleninou apod. Někdy je stlačený grilem a podává se horký.
Ciabatta - italský bílý chléb z pšeničné mouky a kvasnic široce používaný na sendviče.
Focaccia - plochý v peci pečený italský chléb, na němž mohou být bylinky, olivový olej, cibule, maso či zelenina. Těsto je podobné těstu na pizzu, ale focaccia je mnohem tlustší.
Tiramisu - proslulý italský dezert tvořený vrstvami v kávě namočených piškotů a směsí vaječných žloutků, cukru a krémového sýra mascarpone. Piškoty se namáčí v espressu (silné kávě), někdy navíc také v rumu, víně, brandy či alkoholickém likéru.
Biscotti - tradiční suché a křupavé sušenky, které se pečou dvakrát, poprvé ve formě bochníku těsta, podruhé nakrájené. Díky tomu jsou velmi suché a mají velkou trvanlivost. Těsto je tvořeno moukou, cukrem, vejci, pinovými oříšky a mandlemi, neobsahuje kvasnice ani tuk. Biscotti se často podávají ke kávovým nápojům a k džusu. Pochází z italského města Prato, takže se také nazývají "biscotti di Prato". Podobným produktem jsou i "cantuccini" (růžky) známé hlavně v Toskánsku.
Cannoli - zákusek pocházející ze Sicílie. Jde o trubičky plněné sladkým krémem, který většinou obsahuje sýr ricotta.
Zmrzlina (gelato) - neodmyslitelně patří k Itálii. Zmrzlina byla sice známá už ve starověku a Italové ji převzali od Arabů na Sicílii, ale tu pravouitalskou zmrzlinu začali připravovat teprve oni. Není vyrobená z vody, rostlinných tuků a umělých přísad, ale ze smetany či mléka, cukru a čerstvého ovoce (nebo oříškového pyré, kakaa či jiných přírodních přísad).
Vynález "gelata" v moderní podobě se připisuje florentskému kuchaři Bernardu Buotalentimu, který prezentoval v 16. století recept a způsob mrazení směsi na dvorním banketu Kateřině Medicejské. Široce rozšířená se italská zmrzlina stala až ve 20. a 30. letech 20. století poté, co byl v severoitalském městě Varese uveden do provozu první zmrzlinářský vozík. Od zmrzliny vyráběné z mléčných produktů se liší sorbet, ledová tříšť s ovocem a cukrem, někdy s vínem či likérem.
VÍNO
Itálie je největším producentem a exportérem vína na světě. Sami Italové víno milují a v jeho spotřebě na obyvatele jsou na druhém místě na světě za Francií. Ke zvýšení kvality místních vín přispělo zavedení státní regulace v roce 1963.
Podobně jako v dalších románských zemích tu funguje systém označení geografického původu. Víno označené DOC(Denominazione d´origine) se smí vyrábět pouze v určitém regionu, přesně stanoveným způsobem z konkrétních odrůd hroznů. Nejlepší vína by měla teoreticky být zařazena v kategorii DOCG (Denominazine d´origine controllata) s garantovanou a kontrolovanou kvalitou. V praxi může být dobré i obyčejné stolní víno ("da tavola") a víno označené DOC nemusí být vždy lepší.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

Zobrazit vše (605)
Zobrazit starší komentáře

601 HassanEnlib HassanEnlib | E-mail | Web | Neděle v 11:57 | Reagovat

шашлык из индейки в духовке рецепт    <a href=http://ladystory.ru/?p=36144>http://ladystory.ru/?p=36144</a>

602 payday payday | E-mail | Web | Úterý v 1:09 | Reagovat

Surely together with your thoughts here and that i adore your blog! Ive bookmarked it making sure that I can come back &amp read more inside the foreseeable future.

603 Albertmek Albertmek | E-mail | Web | Úterý v 20:56 | Reagovat

<a href=https://cardswm.com/>виртуальная карта вебмани как получить</a> - положить деньги на вебмани через банковскую карту без комиссии, пополнение вебмани с карты.

604 wadean1 wadean1 | E-mail | Web | Středa v 21:56 | Reagovat

New kick ass photo blog
http://asslick.photo.erolove.in/?post.ximena
forbidin porn jesse's webcam a man who received the death penalty and why jet blue airlines flight schedule good pictures of hearts

605 JohnnyBlova JohnnyBlova | E-mail | Web | Včera v 15:53 | Reagovat

пригожий веб ресурс <a href=http://credit-trast.net/>взять кредит</a>

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama